5 syytä, miksi hyvä työpaikka pysyy mittaamalla

Hyvä työpaikka rakennetaan seuraavien neljän elementin avulla: Mittaa Kehitä Toteuta Palaa kohtaan 1.

5 syytä, miksi hyvä työpaikka pysyy mittaamalla

Vuosittain Parhaat työpaikat -tutkimukseen palaa yrityksiä yhden, kahden tai jopa useamman vuoden tauon jälkeen. Pääsemme monesti iloitsemaan vahvistuneista mittaustuloksista, mutta näemme myös, että moni palaavista yrityksistä joutuu kohtaamaan pettymyksen. Jotkut osallistujat yllättyvät, etteivät enää mahdu Parhaat työpaikat -listalle – vaikka oman yrityksen tulokset ovat saattaneet parantua. Toisilla tulokset ovatkin laskeneet. Ymmärrämme, että tilanne saattaa koetella, jos mittaustauon aikana toimintaa on kehitetty tai oli aikomus kehittää.

Mistä nämä pettymykset viestivät ja miten mittaamiseen kannattaisi suhtautua?

Ensinnäkin on hyvä ottaa huomioon, että Suomen parhaat työpaikat -listan taso koventunut. Työntekijöiden kokemusta mittaava Trust Index © on noussut 77 prosentista 86 prosenttiin (2003-2019). Niillä tuloksilla, joilla muutamia vuosia sitten oltaisiin vielä oltu mukana kärkikahinoissa, saatetaan siis tänä päivänä jäädä listan ulkopuolelle.

Toiseksi, yksittäisen yrityksen kohdalla käy useasti niin, että otettaessa taukoa mittaamisesta ja aikaa kehittämiseen, kaksi vastakkaiseen suuntaan vetävää voimaa alkaa toimia. Johdon odotukset työn tuloksista nousevat, mutta yhteinen tekeminen tavoitteen eteen höltyy. Usein käykin paradoksaalisesti niin, että pidettäessä taukoa mittaamisesta, pidetäänkin taukoa hyvän työpaikan rakentamisesta.

Vuoden 2019 pienten sarjan Suomen parhaan työpaikan Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni tiivistää kehittämisfilosofiansa:

“Lopulta hyvä työpaikka on pitkälti vain yhdessä tekemistä ja kaikkien mielipiteen huomioonottamista aidosti. Sekä seuraavan kaavan jatkuvaa toistamista:

  1. Mittaa
  2. Kehitä
  3. Toteuta
  4. Palaa kohtaan 1.”

Mittaamisella onkin organiaatiokontekstissa sellaisia vaikutuksia kehitystyölle, jotka itsessään vahvistavat yrityskulttuuria. Nämä viisi syytä vaikuttavat siihen, miksi hyvä työpaikka pysyy, kun sitä mittaa:

1. Tekemisestä otetaan vastuu

Hyvälle työpaikalle ominaisista toimintatavoista pidetään kiinni, kun tiedetään, että sitä mitataan. Mittaamatta on helppo lipsua. Kun on kiire. Tai kun on maanantai. Ja eihän pikkupoikkeuksia lasketa. Vaikkei mittaaminen itsessään muuta tuloksia, tietoisuus siitä, että mitataan, muuttaa tekemistä, mikä puolestaan näkyy tuloksissa.

2. Fokus pysyy

Jos tuntuu, ettei aikaa mittaamiselle ole, sanoo toisin sanoen, ettei ehdi hypätä pyörän selkään, kun on niin kiire. Kiire talttuu, kun mittaamalla selvitetään, mihin asioihin keskittymällä saadaan aikaan tuloksia, eikä yritetä hutiloida kaikkea.

3. Tehdään asioita, joilla on vaikutusta

On iso ero, katsotaanko kehitystyö tehdyksi, kun sovitut toimenpiteet on kuitattu toteutetuiksi, vai vasta sitten, kun työ on todennetusti vahvistanut yrityksen kulttuuria, muuttanut työntekijän kokemusta ja parantanut liiketoiminnan tuloksia. Mittaaminen auttaa erottamaan, millä asioilla on vaikuttavuutta.

4. Rakennetaan yhdenmukaista kulttuuria

Vahvan kulttuurin perustana ovat strategiset valinnat siitä, mitä yritys haluaa olla. Kun nämä valinnat ovat selvät, voidaan porukan tekeminen ohjata samaan suuntaan. Mittaamalla seurataan, miten hyvin yhteinen strateginen suunta toteutuu.

5. Onnistutaan yhdessä

Yhteiset tavoitteet luovat tilaisuuksia onnistumiselle. Säännöllisesti työntekijöiden kokemusta mittaamalla päästään todentamaan yhteisen tekemisen tulokset. Yhdessä onnistuminen vahvistaa kulttuuria.

Vaikka Suomen parhaat työpaikat -listalle mahtuu vain kovin 50 yrityksen kärki, hyviä työpaikkoja on Suomessa paljon enemmän. Niistä jokainen ansaitsee tunnustuksen. Sen tähden Great Place to Work® -sertifoinnin saa jokainen yritys, jolla työntekijöiden kokemusta mittaava Trust Index © on vähintään 70 %.

Liity sisäpiiriläiseksi ja vastaanota uusinta tutkimustietoa ja uutisia yrityskulttuurista

"*" näyttää pakolliset kentät