Parhaat työpaikat kehittyvät ja kasvavat
Euroopan parhaissa työpaikoissa johto ohjaa tekemisen toiminnan kehittämiseen ja myös valtuuttaa työntekijät tekemään parannusehdotuksia. Palkituilta suomalaisorganisaatioilta löytyy kultakin omat käytäntönsä, joiden kautta ongelmiin ja haasteisiin haetaan työntekijöiltä konkreettisia parannusehdotuksia.
Suomesta nousi ennätysmäärä organisaatioita Euroopan parhaat työpaikat -listalle. 10 suomalaista työpaikkaa palkittiin eilisiltana Nobel-palkintojenjaostakin tutussa Tukholman kaupungintalossa 125 Euroopan parhaan työpaikan joukossa:
– Pienet työpaikat (alle 50 työntekijää): Koti Puhtaaksi Oy, Alfame ja Anders
– Keskisuuret työpaikat (50-499 työntekijää): Nitor ja Heltti
– Suuret työpaikat (yli 500 työntekijää): DNA ja Elisa Oyj
– Monikansalliset työpaikat: AbbVie, Mars ja Hilti
Suomessa parhaat työpaikat -tutkimuksen toteuttavan Great Place to Work®:n toimitusjohtaja Katriina Grönqvist valottaa, suorituksen olevan huikea, kun ottaa huomioon, että palkittujen piti sijoittua 2878 tutkitun organisaation joukossa 4 prosentin kärkeen. Yhteensä 1,4 miljoonaa työntekijää 19 Euroopan maasta tutkittiin. Katso koko lista täältä
Mikä yhdistää Euroopan parhaita työpaikkoja?
Euroopan parhaissa työpaikoissa 93 % työntekijöistä on sitä mieltä, että he ovat todella hyvässä työpaikassa töissä. Vaikka yritykset edustavat eri kokoluokkia ja 14 eri toimialaa IT:stä rakentamiseen, vähittäiskauppaan ja terveydenhuoltoon, yhdistää Euroopan parhaita työpaikkoja osallistava yrityskulttuuri. Työntekijät kokevat, että heidän ideoitaan ja kehitysehdotuksiaan arvostetaan riippumatta heidän asemastaan organisaatiossa:
– 92 % työntekijöistä on sitä mieltä, että heitä kohdellaan yhdenvertaisesti riippumatta heidän asemastaan organisaatiossa
– 88 % työntekijöistä on sitä mieltä, että johto tavoittelee aktiivisesti heidän kehitysehdotuksiaan ja ideoitaan.
Euroopan parhaissa työpaikoissa johto ohjaa tekemisen toiminnan kehittämiseen ja myös valtuuttaa työntekijät tekemään parannusehdotuksia. Palkituilta suomalaisorganisaatioilta löytyy kultakin omat käytäntönsä, joiden kautta ongelmiin ja haasteisiin haetaan työntekijöiltä konkreettisia parannusehdotuksia. Tällöin tekeminen ei tyssää valittamiseen.
Esimerkiksi Euroopan parhaiden pienten työpaikkojen yhdeksäs, Koti Puhtaaksi Oy, on siivouspalveluyritys, jossa kaikki työntekijät saavat toteuttaa parannusideoitaan ilman byrokratiaa, yhteistä päätöksenteon mallia käyttäen. Malliin kuuluu kysymyksiä, kuten “Mitkä ovat tämän päätöksen taloudelliset seuraukset?” ja “Mikä vaikutus tällä päätöksellä on asiakkaan tarpeiden ja toiveiden täyttämiseen?”, jotka auttavat työntekijöitä määrittämään, palveleeko heidän ideansa yrityksen etua. Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni tiivistää työntekijöiden merkityksen liiketoiminnalle: “Ihmiset ovat meidän ainoa voimavaramme. Kun he voivat hyvin, asiakkaat voivat hyvin. Kun asiakkaat voivat hyvin, liiketoiminta voi hyvin.” Tynin johtamisote näkyy kannattavana kasvuna. Vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä kasvua edellisvuoteen oli 110 %.
Great Place to Work®:n tutkimus osoittaakin, että organisaatiot, jotka hyödyntävät systemaattisesti työntekijöiden kapasiteettia toiminnan kehittämiseen, saavuttavat muihin organisaatioihin verrattuna jopa yli viisinkertaisen liikevaihdon kasvun.
Great Place to Work®:n toimitusjohtaja Katriina Grönqvist iloitsee, että Suomesta palkittiin ennätysmäärä työpaikkoja juuri tänä vuonna, kun Työministeriön Euroopan paras työelämä 2020 -hanke tulee päätökseensä. Grönqvist onnittelee Euroopan parhaita suomalaisia työpaikkoja tästä upeasta saavutuksesta. Työ paremman suomalaisen työelämän eteen jatkuu ja nämä yritykset johtavat kehitystä kohti parempaa liiketoimintaa, parempia työpaikkoja ihmisille sekä parempaa yhteiskuntaa.