Mistä yrityskulttuuri muodostuu?

Yrityskulttuuri

Yrityskulttuurin määritelmiä on monia, eikä siihen ole yhtä oikeaa määritelmää. Monesti organisaatiokulttuurin sanotaan tarkoittavan sitä, mitä tapahtuu, kun kukaan ei ole näkemässä. Great Place To Work®:n globaali toimitusjohtaja Michael C. Bush on todennut yrityskulttuurista seuraavaa:

”Yrityskulttuuri on se fiilis, joka saa sinut haluamaan lähteä töihin tai vaihtoehtoisesti jäämään kotiin.”

Kulttuurin tärkeimpänä osa-alueena on mahdollistaa yrityksen menestys.

Yrityskulttuuri on avainasemassa:

Yli 50%

enemmän tasokkaita hakijoita vahvan työnantajamielikuvan omaavissa yrityksissä (1,2)

Lähteet: (1) Linkedin Talent Solutions (2) Great Place to Work 

75%

työnhakijoista miettii työnantajamielikuvaa ennen hakemista (3)

Lähteet: (3) Huffpost 

50%

vähemmän rekrytointikustannusia yrityksissä, joilla on vahva työnantajamielikuva (1)

Lähteet: (1) Linkedin Talent Solutions 

6-9 kk

palkkakulut vastaa yhden työntekijävaihdoksen kustannuksia (3)

Lähteet: (3) Huffpost

67%

nopean kasvun yrityksistä kaatuu 10 vuoden sisällä (4)

Lähteet: (4) Fortune

500 milj. €

menetetty fuusioissa, joissa yritysten kulttuurit eivät kohtaa (5)

Lähteet: (5) Harvard Business Review

Yrityskulttuuri pähkinänkuoressa

Hyvän yrityskulttuurin ydin

Yli 30 vuoden tutkimustieto ja data parhaista työpaikoista kertovat meille voittavan yrityskulttuurin ydinelementeistä. Luottamus on perusta, joka kannattelee toimintaa jatkuvasti maailman murroksessa. Menestyvän yrityksen arvot ja johtaminen luovat raamit yhteiselle toiminnalle läpi organisaation. Tärkein elementti on kuitenkin työntekijät. Kun työntekijät pystyvät ja haluavat tehdä parhaansa, syntyy todistetusti enemmän innovaatioita ja liikevaihto kasvaa. Työntekijät ovat tällöin myös sitoutuneempia ja työntekijätyytyväisyys on korkeampi.

👉 Lue luottamuksen rakentamisesta työpaikalla >>

Yrityskulttuuri kilpailuetuna

Yrityskulttuuria ei voi kopioida. Siksi se parhaimmillaan on myös tärkeä kilpailuetu. Samanlaisia käytänteitä, rakenteita tai prosesseja löytyy varmasti, mutta ne eivät yksinään tee kahden yrityksen kulttuureista samanlaisia. Jokaisen yrityksen organisaatiokulttuuri on siis omanlaisensa. Yrityskulttuuri on liima, joka yhdistää yrityksen ihmiset, asiat ja tapahtumat yhdeksi kokonaisuudeksi.

Yhdistä yrityskulttuuri ja strategia

Yrityskulttuuri määrittää, miten yrityksen strategia arjessa toteutuu. Organisaatiokulttuurin tietoinen johtaminen tukee yrityksen strategian ja tavoitteiden toteutumista. Kulttuurin onkin oltava jatkuvasti johdon asialistalla, jotta se tukee liiketoimintaa ja mahdollistaa menestymisen.

👉 Lataa oppaamme Yrityskulttuurin Muistilista Rekrytoijalle

Yrityskulttuuri ja johtaminen

Henkilöstöjohtamisen hyvät käytännöt vähentävät kustannuksia, kuten sairauspoissaoloja ja lisäävät työntekijöiden hyvinvointia. Tutkimusten mukaan henkilöstöjohtamisen laadun kehittäminen lisää yrityksen tuloksellisuutta. Great Place To Work ja Duunitori toteuttivat yhteistyössä tutkimuksen selvittääkseen suomalaisten kokemuksia työpaikoistaan.

👉 Tutustu suomalaisen työelämän tila 2022 -tutkimukseen

Organisaation luottamus ja ilmapiiri

Hyvän työpaikan ytimessä on luottamus ja avoin vuorovaikutus. Luottamuksen merkitystä ei voi korostaa liikaa – se on huomioitava kaikessa toiminnassa ja johtamisessa. Luottamusta rakennetaan – ja testataan – jokapäiväisessä toiminnassa. Työntekijöille se korostuu erityisesti siinä miten johdon ja esihenkilöiden teot ja sanat kohtaavat.

Työntekijäkokemuksen mittaaminen

Työntekijäkokemus kertoo yrityskulttuurin ja johtamisen tilasta, minkä vuoksi sen mittaaminen onkin olennainen osa organisaatiokulttuurin ja työntekijätyytyväisyyden kehittämistä. Great Place To Work®:n Trust Index™ -henkilöstötutkimus tutkii sekä työntekijäkokemusta että yrityskulttuurin tilaa.

Trust Index™ -henkilöstötutkimus antaa konkreettisia työkaluja yrityksenne toiminnan ja kulttuurin kehittämiseen. Tutkimustulokset kertovat vahvuutenne, mutta ohjaavat myös kehittämään yrityksen toimintaa ja kulttuuria juuri niillä osa-alueilla, joissa yrityksellänne on parannettavaa.

👉 Tutustu henkilöstötutkimukseen >>

Sertifiointi ja Parhaat Työpaikat -tunnustukset todisteena hyvästä yrityskulttuurista

Luotettavat, kolmannen osapuolen myöntämät tunnustukset todistavat työpaikan hyvyyttä ulospäin ja houkuttelevat siten uusia työntekijöitä ja asiakkaita yrityksille. Great Place To Work -sertifiointi™ ja Parhaat työpaikat™ -tunnustukset perustuvat työntekijöiden kokemukseen siitä, kuinka hyvä työpaikka oikeasti on.

👉 Lue lisää sertifioinnista ja Parhaista Työpaikoista.

Yrityskulttuurin kehittäminen

Yrityskulttuuri muuttuu ja sitä voi myös tietoisesti kehittää. Yrityskulttuurin muutos vaatii systemaattista ja pitkäjänteistä työtä, joka voi kestää vuosia. Kulttuurin kehittämisessä ei kuitenkaan koskaan tulla valmiiksi, sillä sitä täytyy myös ylläpitää ja kehittää työpaikan muutosten mukaan. Kulttuuriset perinteet, olettamukset ja tavat ovat syvällä yrityksen toiminnassa, joten muutos vaatii toistoja, kokeiluja, uusia toimintatapoja ja ennen kaikkea vanhasta poisoppimista.

Aloitetaan yhteistyö

Kiinnostunut yrityskulttuurinne kehittämisestä?

Älä epäröi ottaa yhteyttä, kartoitamme mielellämme maksutta yrityksenne tarpeet ja toiveet yrityskulttuurinne kehittämiseen, työntekijäkokemuksenne mittaamiseen ja Great Place To Work -sertifiointiin liittyen.

Yli 30 vuoden kokemuksella tiedämme, miten Suomen ja Maailman Parhaat Työpaikat johtavat työntekijöitään. Jaamme mielellämme asiantuntijuuttamme myös puheenvuorojen ja valmennusten kautta.

Täytä alla oleva yhteydenottolomake, niin palaamme suuntaasi mahdollisimman pian haluamallasi tavalla 🚀

"*" näyttää pakolliset kentät