Pieni tiimi tekee valtavia asioita – Small Giant Gamesin toimitusjohtaja väittää: “Meiltä ei lähde kukaan.”

Small Giant Gamesin tavoitteena on pitää työntekijöistä niin hyvää huolta, että kukaan ei lähde muualle. Toistaiseksi tämä on toteutunut ihan mukavasti – mutta miten? Parempaa (työ)elämää -podcastin parhaat palat löytyvät tästä artikkelista.

Parempaa (työ)elämää -podcastin jaksossa 7 päästään kurkistamaan pelialan ja Small Giant Gamesin kulisseihin. Jaksossa kuulet, mistä pelialan hyvä työpaikka rakentuu. Juontaja Saana Rossin ja Great Place To Work Suomen toimitusjohtaja Kirsi Ilmastin seurana on tällä kertaa Jose Saarniniemi, Small Giant Gamesin Suomen toimitusjohtaja.

Lue parhaita poimintoja keskustelusta tästä jutusta tai kuuntele koko podcast-jakso, jossa syvennytään merkitykseen, monimuotoisuuteen ja kasvuun pelialalla.

Parempaa (työ)elämää on Great Place To Work Suomen podcast, joka kertoo tositarinoita työpaikkojen arjesta ja nostaa esille haasteet ja onnistumiset parhaiden työpaikkojen taustalla. Parempi työelämä on matka, ei päämäärä.

Small Giant Games on 2013 perustettu mobiilipeliyritys, joka lähti perusideasta “small teams can do giant things”. Siitä tulee nimi yritykselle, jossa on pienet tiimit, joille annetaan paljon vastuuta ja vapautta. Kokemuksen myötä tiimit pystyvät tekemään valtavia asioita. Nykyään Small Giant Games on suuren, amerikkalaisen pelialayrityksen Take Twon omistama ja työllistää 101 työntekijää Suomessa.

Arvovalinnoista pidetään kiinni

Toimitusjohtaja Jose Saarniniemen mukaan Small Giant Gamesin tavoitteena on pitää työntekijöistä niin hyvää huolta, ettei kukaan lähde muualle. 11 vuoden aikana Small Giant Gamesilta onkin lähtenyt vain kolme työntekijää. Edellisestä työntekijän lähdöstä on 25 kuukautta.

“Kyllähän ihmisen elämässä tapahtuu aina muutoksia ja jos löydät rakkauden Italiasta, niin silloin kannustetaan täysillä muuttamaan sinne. Se on ehdottoman hyväksyttävä syy”, Saarniniemi myhäilee tyytyväisenä. 

Great Place To Work -lukujen valossa kovin moni ei ole edelleenkään lähtökuopissa:

99 % työntekijöistä on sitä mieltä, että Small Giant Games on kokonaisuudessaan erittäin hyvä työpaikka.

Siihen lienee syynä se, että tämä yritys on tehnyt selkeitä arvovalintoja ja onnistunut pitämään niistä kiinni.

Viestintä on keskeisessä roolissa

Työnantajana Small Giant Gamesia ohjaa johtoajatus siitä, että pienet tiimit voivat tehdä valtavia asioita, mutta siihen tarvitaan luottamusta.

“Luotamme siihen, että yksilöllä on vapaus ja vastuu, mutta niin, että on selkeät raamit, joiden sisällä voi tehdä päätöksiä.”

Small Giant Gamesin Suomen toimitusjohtaja Jose Saarniniemi

Jose Saarniniemen mielestä työntekijöiden pitää tietää etukäteen esimerkiksi strategian muutoksesta: ”Jos joku asia tulee yllätyksenä työntekijöille, niin silloin olemme tehneet jotain väärin. Kommunikointi on ollut epäselvää tai puutteellista”, Saarniniemi toteaa.

Sara Supply, Director of Operations, vahvistaa, että viestintä on Small Giant Gamesilla keskeisessä roolissa. Kaikki keskustelut käydään avoimesti julkisissa kanavissa eikä yksityisviesteillä. Näin keskustelu on kaikkien näkyvissä ja kuka tahansa voi tulla keskustelun mukaan. Silloin päätöksiä voidaan tehdä läpinäkyvästi.

“Puhumme paljon hyvistä asioista, mutta myös siitä, mitä täytyy kehittää.”

Small Giant Gamesin Director of Operations Sara Supply

Läpinäkyvyys ei ole aina helppoa tai mukavaa, mutta tarpeellista se on, myös epämukavina hetkinä:

“Läpinäkyvyydestä on helppo puhua, mutta sen toteuttaminen jokapäiväisessä työssä vaatii aikaa ja valtavasti viestintää: on avattava tarkkaan, mihin ollaan menossa ja mitä ollaan tekemässä”, sanoo Jose Saarniniemi.

Small Giant Gamesin tavoitteena on pitää työntekijöistä niin hyvää huolta, ettei kukaan lähde muualle. 11 vuoden aikana yrityksestä onkin lähtenyt vain kolme työntekijää

Onko pelialalla pakko painaa kellon ympäri?

Pelialalle hakeutuu intohimoisia pelaajia, mutta intohimo ei sulje pois työn ja muun elämän tasapainoa. Small Giant Gamesilla ei tehdä ylitöitä. Piste. Se on arvovalinta, josta pidetään kiinni. Esimerkiksi pelialalla tyypilliselle crunchaamiselle sanotaan ei.

“Alusta asti on tehty päätös, että tässä firmassa ei crunchata eli tehdä yötä myöten töitä, syödä pizzaa ja nukuta toimiston lattialla, jotta saadaan tietty feature valmiiksi tiettyyn päivämäärään mennessä.”

Small Giant Gamesin Suomen toimitusjohtaja Jose Saarniniemi

Sen sijaan Small Giant Gamesilla uskotaan siihen, että hyvin levännyt työntekijä tekee parhaimman mahdollisen työnsä seitsemän ja puolen tunnin työpäivän aikana: “Jos joku on meillä vielä seitsemältä illalla näyttönsä edessä, niin kyllä olen potkinut nätisti kotia kohtia.”

Myös menestyksellä on roolinsa arvovalinnoissa. Selkä seinää vasten huonossa taloudellisessa tilanteessa, arvopohja alkaa helpommin horjua kuin huipputulosta tekevällä yrityksellä.

“Menestys helpottaa arvovalintojen tekemistä ja niistä kiinni pitämistä.”

Small Giant Gamesin Suomen toimitusjohtaja Jose Saarniniemi

Yksi perusarvo, joka auttaa pitämään työajan kohtuuden rajoissa, on “good enough” eli periaate siitä, mikä on riittävän hyvä. Monesti 90 % prosenttia työstä vie puolet työajasta ja puolet ajasta menee siihen viimeiseen 10 %. Saariniemi tarkentaa, että jälkimmäistä ei tehdä ollenkaan, vaan valmis on se 90 %.

Hyvä työpaikka rakentuu perusasioista

Saarniniemen mukaan hyvän työpaikan rakentaminen ei ole mitään rakettitiedettä, vaan perusasioita: kaikkien kuuleminen, luottamus, läpinäkyvyys, hyvinvoinnista huolehtiminen, riittävän hyvin määritteleminen.

“Nämä eivät ole yksinomaan pelialalla toimivia toimintatapoja, vaan hyvän työelämän käytäntöjä. Useimmat johtajat tietävät, miten hyvää työpaikkaa ja parempaa työelämää kannattaisi rakentaa, mutta asioiden jokapäiväinen toteuttaminen ei ole helppoa – se vaatii paljon työtä ja ajatusvoimaa.”

Liity sisäpiiriläiseksi ja vastaanota uusinta tutkimustietoa ja uutisia yrityskulttuurista

"*" näyttää pakolliset kentät