Suomen parhaat työpaikat rakentavat parempaa työelämää

Parempaa (työ)elämää -podcastin ensimmäisessä jaksossa juontaja Saana Rossi, Great Place To Work Suomen toimitusjohtaja Kirsi Ilmasti ja asiantuntijavieras, tunteiden tutkija ja tulkki Camilla Tuominen pureutuvat siihen, mikä tekee työpaikasta hyvän ja mitä matka hyväksi työpaikaksi vaatii. 

Hyvä työpaikka ei ole staattinen päämäärä, jonka saavutettuaan voi pysähtyä nauttimaan tuloksista. Työpaikan ja sen kulttuurin kehittäminen on jatkuva matka. 

Tämän matkan varrella tulee eteen erilaisia tilanteita, jotka muovaavat työyhteisöä ja sen kulttuuria. Matkaan mahtuu niin haasteita kuin onnistumisia – ilon hetkiä ja surun kyyneleitä. Hyvissä työpaikoissa nauretaan paljon, mutta myös itketään silloin, kun on itkun aika. 

Parempaa (työ)elämää -podcastin ensimmäisessä jaksossa juontaja Saana Rossi, Great Place To Work Suomen toimitusjohtaja Kirsi Ilmasti ja asiantuntijavieras, tunteiden tutkija ja tulkki Camilla Tuominen pureutuvat siihen, mikä tekee työpaikasta hyvän ja mitä matka hyväksi työpaikaksi vaatii. 

Ensimmäinen jakso on lyhennetty versio Suomen Parhaat Työpaikat 2024 -listan julkistuksen live-lähetyksestä. Koko tallenteen live-tilaisuudesta löydät täältä.

Katso Suomen Parhaat Työpaikat 2024 -lista

Miten Suomen Parhaat Työpaikat valitaan?

Avainasemassa ovat luottamus, välittäminen ja monimuotoisuus, jotka luovat perustan kaikelle muulle.

Great Place To Workin Parhaat Työpaikat -listalle voi päästä henkilöstötutkimuksen tuloksilla. Ensimmäinen vaihe on Great Place To Work -sertifiointi, jonka jälkeen tulosten ja kulttuuriarvioinnin perusteella parhaat yritykset sijoitetaan Suomen Parhaat Työpaikat -listalle kokoluokittain. 

Hyvien työpaikkojen yrityskulttuurin ytimessä on vahva luottamuksen kulttuuri, jota ohjaa arvopohjainen tekeminen. Lisäksi vaaditaan hyvää johtajuutta, joka tarkoittaa vaikuttavia johtajuuden käytänteitä. 

Lue lisää Great Place To Work -sertifioinnista

Mikä muu luottamuksen ja hyvän johtamisen lisäksi yhdistää paremman työelämän rakentamista?

“Ihan ensimmäisenä tulee mieleen nöyryys ja keskeneräisyyden sietäminen”, pohtii Kirsi Ilmasti, Great Place To Work Suomen tuore toimitusjohtaja. “Ymmärrys siitä, että työpaikan kehittämisessä ei tulla koskaan valmiiksi, vaan se vaatii jatkuvaa työtä ihan joka päivä.”

Tunteiden tulkki ja tutkija Camilla Tuominen on samoilla linjoilla.

“Tapaan kymmeniä yrityksiä vuosittain ja kuuntelen, mikä siellä tekemistä ohjaa ja miten suhtaudutaan sellaisiin asioihin kuin nöyryys tai keskeneräisyys. Jos ollaan raakarehellisiä, niin nämä asiat valitettavasti jäävät usein tehokkuuden, tuloksen ja kvartaaliajattelun jalkoihin”, sanoo Tuominen. 

Nämä ovat asioita, jotka vaativat yrityksiltä tietoisia valintoja ja jatkuvaa panostamista siitä huolimatta, että tunteita on vaikea mitata. Välittämisen tai toisen auttamisen vaikutusta ei näe heti Excelistä – siihen täytyy vain uskoa. Hyvää työpaikkaa rakennetaan pikkuhiljaa luomalla luottamusta ja turvaa. 

“Väitän, että henkilöstön kokemus pitää olla strategian ytimessä – sillähän sitä tulosta tehdään. Kulttuurilla johdetaan suoriutumista: nimenomaan sitä kannattavuutta, tuottavuutta, tehokkuutta, resilienssiä, innovointia ja rohkeutta”, Tuominen toteaa.

Lataa Suomen Parhaat Työpaikat 2024 -raportti.

Luottamus on paremman työelämän peruskivi

Luottamus syntyy arvojen mukaisesta toiminnasta ja hyvästä johtajuudesta, joka on läpinäkyvää ja oikeudenmukaista. Työpaikka, jossa johto ja työntekijät luottavat toisiinsa, luo turvallisen ympäristön, jossa on mahdollista kasvaa ja kehittyä. Tämä edellyttää jatkuvaa, avointa vuorovaikutusta.

“Jos mietitään työsuhteita tai vaikka parisuhteita, niin mitä jos ”quick fixien” sijaan pidettäisiin huolta siitä, mitä jo on. Katsotaan mikä meillä mättää tai mitä me voidaan tehdä, kun meillä on tietty hohto suhteesta lähtenyt. Usein me pelätään liikaa vaikeita tunteita, vaikka ne ovat ihan huikea mahdollisuus nimenomaan luoda kaikista parhaita suhteita – asiakassuhteita tai työntekijäsuhteita. 

Eli mieluummin jäädään, kohdataan ja uskalletaan. 

“Näen kautta linjan yhteiskunnassa, että mieluummin otetaan se uusi ja kiiltävä kuin pysähdytään sen äärelle, mikä on se pikkuinen muutos, joka voidaan arjessa tehdä”, Tuominen kuvailee. 

Kirsi Ilmasti pohtii, että sitoutuminen olemassa olevaan edellyttää luottamusta. 

“Muilla sitouttavilla tekijöille ei ole merkitystä ilman vahvaa luottamuksen kulttuuria. Työntekijänä on tärkeää tuntea, että minuun luotetaan, pystyn luottamaan johtoon, työkavereihin ja yhteiseen arvopohjaan.”

Lue myös: Miksi ja miten rakentaa luottamusta työpaikalla?

Ihmisistä välittäminen lähtee aidosta kiinnostuksesta

Välittämisen merkitys korostuu Suomen Parhaat Työpaikat -listan kärkeen sijoittuneiden yritysten edustajien puheenvuoroissa. 

Tunteiden tutkija ja tulkki Camilla Tuominen kannustaa tunnustamaan tunteet tärkeäksi osaksi työyhteisöä ja suhtautumaan niiden käsittelyyn avoimesti ja ymmärtäväisesti. Tämä tarkoittaa, että työntekijöitä kohdataan yksilöinä, joiden hyvinvointi on yrityksen menestyksen kannalta keskeistä. Tunteiden äärelle pysähtyminen ja niiden läpikäyminen yhdessä vahvistaa yhteisön sisäistä luottamusta ja koheesiota.

“Ei tarvitse olla terapeutti, vaan ihan aidosti kiinnostunut”, Tuominen kommentoi. 

“Miksi emme voisi tietoisesti lisätä toisten ilahduttamista? Se voi olla pullakahvit, kaunis sana tai mieletön uudenlainen kysymys. Teimme erään yrityksen kanssa neljä huoneen taulua, joihin henkilöstö nosti tärkeitä perusasioita. Yhdessä näistä tauluista luki: me halutaan, että kollega kysyy meiltä muitakin kuin työasioita.”

Ylipäänsä johtajat ja tiimit, joissa on välittämistä, koetaan turvallisiksi. “Oikeasti vaikka ilon näyttäminen on hirveän haavoittuvaista eikä ole välttämättä helppoa iloita ja olla onnellinen”, Tuominen sanoo. 

Välittämiseen kuuluu Tuomisen mukaan myös raakarehellisyys ja se, että asioista puhutaan niin kuin ne ovat ja sanotaan, että hei, tiedätkö, toi hämmensi mua tai loukkasi tai mä oon nyt vähän epävarma.

Kirsi Ilmasti komppaa: “Senhän tämä osoittaa, että pehmeillä arvoilla tehdään aika kovia tuloksia.”

Lue myös: Näillä johtamisen tavoilla jokainen voi rakentaa luottamusta työpaikalla – 9 kohtaa

Monimuotoisuus auttaa kohti määränpäätä

Kolmas keskeinen hyvän työpaikan elementti on erilaisuuden arvostaminen ja hyödyntäminen, mikä rikastuttaa työyhteisön osaamista ja näkemyksiä. Parhaimmillaan monimuotoisuus luo innovatiivisen ja luovan ympäristön, jossa kaikki voivat tuntea kuuluvansa osaksi yhteisöä.

Kirsi Ilmastin mukaan parhaat työpaikat pitävät huolta siitä, että tulemme mistä tahansa lähtökohdista, teemme mitä tahansa työtä, niin kokemuksen täytyy olla yhtä hyvä. On äärimmäisen tärkeää, että aidosti huomioidaan koko yhteisö ja ihmisten erilaisuus. 

Camilla Tuominen vertaa erilaisten ihmisten systeemiä laivaan. 

“Yritys tai tiimi on kuin Atlantin ylityksellä olevassa laivassa, jossa ei tiedetä, miten meri käyttäytyy. Siellä on merihirviötä, jäävuorta ja myrskyjä. Se, miten laivan sisällä toimitaan on jokaisen hyödyksi. Jokainen ihminen on siellä vähän eri kohdassa laivaa ja on tärkeää, että jokainen voi rohkeasti kertoa, jos näkee vuotokohdan. Kun kaikki pitävät silmänsä auki ja soutavat yhdessä, päästään turvallisesti eteenpäin ja voidaan löytää uusi manner. Vaihtoehtona voi olla, että koko laiva uppoaa, jos ei ymmärretä, että kyseessä on systeemi, jossa kaikkia tarvitaan.

Lue myös: Näin pääset alkuun diversiteetti- ja inklusiivisuusstrategian kanssa

Yhteenveto

Hyvä työpaikka ei synny itsestään, vaan vaatii jatkuvaa panostusta ja tietoisia valintoja. Nämä valinnat kytkeytyvät vahvasti yrityksen arvoihin ja siihen, miten ne näkyvät päivittäisessä toiminnassa. Hyvän työpaikan rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, joka vaatii nöyryyttä ja valmiutta muutokseen.

Luottamus, välittäminen ja monimuotoisuus ovat läsnä työpaikoissa, joissa tunteille on tilaa ja jokainen työntekijä tuntee tulevansa kuulluksi ja arvostetuksi. Tämä vaatii johdolta rohkeutta kohdata myös vaikeita asioita avoimesti ja rehellisesti. Lopulta hyvä työpaikka ei ole vain yrityksen etu, vaan se luo perustan yhteiskunnalle, jossa jokainen voi kokea työnsä merkitykselliseksi ja tyydyttäväksi.

Katso tai kuuntele koko keskustelu ja Suomen Parhaat Työpaikat 2024 -listan julkistusjakso.

Ota myös Parempaa (työ)elämää -podcast seurantaan Spotifyssa täällä.

Lataa myös Suomen Parhaat Työpaikat 2024 -raportti ja tutustu keskeisiin havaintoihin ja parhaiden työpaikkojen käytäntöihin. Lataa raportti alta 👇

Liity sisäpiiriläiseksi ja vastaanota uusinta tutkimustietoa ja uutisia yrityskulttuurista

"*" näyttää pakolliset kentät