Yhteisöllisyys ja oppiminen kulttuurin ytimessä: Miten Talgraf on luonut menestyvän työyhteisön?
Miten ohjelmistoalan yrityksessä Talgrafissa vaalitaan kulttuuria, joka on paitsi palkittu myös työntekijöidensä rakastama? Lue Parempaa (työ)elämää -podcastin parhaat palat tästä artikkelista.
Mitä tarkoittaa positiiviset riippuvuussuhteet työssä ja miten ne mahdollistavat itsensä ja muiden kehittämisen?
Tästä keskustellaan Parempaa (työ)elämää -podcastin kauden toiseksi viimeisessä jaksossa, kun studiossa ovat juontaja Saana Rossin ja toimitusjohtajamme Kirsi Ilmastin seurana Talgrafin toimitusjohtaja Toni Kemppinen ja henkilöstöjohtaja Sanna Kemppinen.
Lue parhaita poimintoja keskustelusta tästä jutusta tai kuuntele koko podcast-jakso, jossa puhutaan positiivisista riippuvuussuhteista, itsensä kehittämisestä ja muiden kehittämisestä.
Parempaa (työ)elämää on Great Place To Work Suomen podcast, joka kertoo tositarinoita työpaikkojen arjesta ja nostaa esille haasteet ja onnistumiset Suomen parhaiden työpaikkojen taustalla. Parempi työelämä on matka, ei päämäärä.
Talgraf Oy on suomalainen perhe- ja henkilöstöomisteinen yhtiö, joka tarjoaa liiketoiminnan johtamisen ohjelmistoja ja alustoja yrityksille ja yritysten erilaisille sidosryhmille. Talgrafilla työskentelee lähes 40 ihmistä ympäri Suomen. Talgraf sijoittui 2. sijalle Suomen Parhaat Työpaikat 2024 -listalla, pienten yritysten sarjassa.
Kuuntele: Jakso 9: Talgraf – Positiiviset riippuvuussuhteet
Yhteisöllisyys – enemmän kuin osiensa summa
Työpaikan kulttuuri on yrityksen sielu, joka muotoutuu jokaisen jäsenen myötä ja elää läpi jokaisen kohtaamisen. Millaiseksi tämä sielu on muotoutunut suomalaisessa ohjelmistoalan yrityksessä, Talgrafissa, ja miten yrityksessä vaalitaan kulttuuria, joka on paitsi palkittu myös työntekijöidensä rakastama?
Talgrafilla yhteisöllisyys ei ole vain tyhjä sana, vaan se on toimintatavan ydin. Toimitusjohtaja Toni Kemppinen kuvailee, kuinka yritys on kasvanut ja kehittynyt yhteisön voimin.
Matka yhdeksi suomen parhaista työpaikoista on vaatinut vaikeitakin päätöksiä ja hetkiä, kun kulttuuria on lähdetty rakentamaan. Nyt tuo työ kantaa hedelmää:
Great Place To Workin henkilöstötutkimuksen data osoittaa, että Talgrafilla yhteishengen kokemus on lähes 100 %. Tutkimuksen mukaan työntekijät kokevat työpaikalla vahvaa yhteisöllisyyttä, läheisyyden tunnetta ja vapautta olla oma itsensä.
Mahtava tulos yritykseltä, jossa työntekijät työskentelevät ympäri Suomen hybridisti ja osa kokonaan etänä.
Talgrafissa panostetaan yhteisöllisyyteen monin eri tavoin. Esimerkiksi uusien työntekijöiden integroiminen yhteisöön on keskeistä. Yrityksessä on käytössä virtuaalinen “ystäväkirja”, jossa uudet jäsenet esitellään ja he voivat tutustua kollegoihinsa henkilökohtaisella tasolla.
”Tämä luo pohjan luottamukselle ja avoimuudelle, jotka ovat yhteisöllisen kulttuurin kulmakiviä”, kuvailee Toni Kemppinen.
Talgrafilla uskotaan vahvasti siihen, että asioita tapahtuu yhdessä tekemällä ja kehittämällä, yhdessä toisia tukien. Tärkeää on, että jokainen työntekijä tuntee voivansa vaikuttaa ja kehittää yhteisöä. Tämä näkyy muun muassa siinä, miten työntekijät osallistuvat aktiivisesti yrityksen kehitykseen.
Oppiminen ja kehittyminen – kasvun kulttuuri
Talgrafissa oppiminen ja jatkuva kehittyminen ovat osa arkea. Yrityksessä uskotaan, että jokainen voi kasvaa sekä ihmisenä että ammattilaisena, ja tähän tarjotaan työkaluja ja tukea.
”Meillä kullakin on oma oppimispolkumme, joka tukee sekä henkilökohtaista että ammatillista kehitystä”, Sanna Kemppinen kertoo.
Toni ja Sanna mainitsevat, että Talgrafissa oppiminen on jatkuvaa ja tapahtuu monin eri tavoin: työpajojen, projektien ja arjen haasteiden kautta. Erityisesti he korostavat sitä, kuinka tärkeää on luoda työympäristö, jossa epäonnistumista ei pelätä, sillä virheistä oppiminen on olennainen osa kehittymistä.
Luottamus mahdollistaa positiiviset riippuvuussuhteet
Talgrafissa työskentely perustuu positiivisiin riippuvuussuhteisiin, joissa työntekijät voivat luottaa toistensa apuun ja tukeen. Toni Kemppinen selittää, että tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työntekijät voivat heittäytyä toistensa varaan, tietäen, että kollegat tukevat ja auttavat tarvittaessa. Tämä luo työympäristön, jossa mikromanagerointi ja turha kontrolli ovat tarpeettomia.
Yhteisöllisyys, oppiminen ja positiiviset riippuvuussuhteet muodostavat kestävän perustan menestyvälle työpaikkakulttuurille. Nämä elementit eivät ainoastaan edistä yksittäisten työntekijöiden hyvinvointia, vaan ne myös parantavat koko organisaation suorituskykyä ja innovatiivisuutta.
Silloin kun tavoitteena on luoda paitsi menestyvä myös inhimillinen ja kestävä työpaikka, Toni ja Sanna Kemppinen kehottavat panostamaan yhteisöllisyyteen ja pohtimaan, miten luoda työyhteisö, jossa jokainen tuntee olevansa arvostettu ja osallistuva jäsen.