Euroopan 100 Parasta Työpaikkaa osoittavat: Näin luottamus luo pohjan tekoälyn hyödyntämiselle

Ainoastaan 34 % työntekijöistä tyypillisissä eurooppalaisissa työpaikoissa on innostunut tekoälyn käytöstä omassa työssään, kun taas Euroopan parhaissa työpaikoissa mukaudutaan tekoälyn tuomiin muutoksiin. Miten Euroopan Parhaat Työpaikat -listan yritykset onnistuvat sitouttamaan työntekijänsä? Lue alta tärkeimmät huomiot 👇

(Kuva: Suomalainen autoliike SAKA Finland sijoittui 100 Euroopan Parasta Työpaikkaa -listan sijalle 37.)

Tekoälyn (AI) yleistyminen tulee muuttamaan työntekijöiden elämää maailmanlaajuisesti.

Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan Eurooppa on erityisen altis tekoälyn aiheuttamille häiriöille. Kehittyneet maat, joissa tietotyötä tekevät ovat merkittävässä roolissa, tulevat kokemaan generatiivisen tekoälyn vaikutukset vahvemmin. Samalla näillä mailla on kuitenkin parhaat mahdollisuudet hyödyntää teknologiaa tuottavuuden kasvattamiseksi ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien luomiseksi.

Eurooppalaiset työntekijät eivät kuitenkaan välttämättä ole täysin valmiita omaksumaan tekoälyä osaksi työtään.

Vain kolmannes (34 %) tyypillisten eurooppalaisten työpaikkojen työntekijöistä kertoo olevansa innoissaan tekoälytyökalujen käytöstä työssään, selviää Great Place To Workin® teettämästä yli 26 000 eurooppalaista työntekijää koskevasta tutkimuksesta. Hieman harvempi (25 %) koki organisaationsa tekevän merkittäviä investointeja tekoälyosaamisen kehittämiseksi.

Suomessa 30 % tyypillisissä työpaikoissa työskentelevistä vastasi olevansa innoissaan tekoälytyökalujen käytöstä ja 19 % koki organisaationsa tekevän merkittäviä investointeja työntekijöiden tekoälyosaamisen kehittämiseksi, selviää samasta tutkimuksesta.

Luottamus on avain tekoälyn käyttöönottoon

Edelmanin 2024 Trust Barometer -raportin mukaan matala luottamustaso uhkaa hidastaa uusien teknologioiden, kuten tekoälyn, käyttöönottoa. Raportin yli 32 000 tutkimusvastauksen mukaan lähes kaksinkertaisesti useampi koki, että innovaatioita johdetaan yrityksessä huonosti kuin hyvin.

Miten yritykset voivat rakentaa luottamusta ja nopeuttaa digitaalista muutosta? Fortune 100 Best Companies to Work For™ Europe -listalle valitut yritykset tarjoavat siitä arvokkaita esimerkkejä.

Vaikka nämä yritykset kohtasivat taloudellisia haasteita, ne löysivät tapoja tukea työntekijöitään ja rakensivat luottamusta, joka on tulevien vuosien liiketoiminnan menestyksen kannalta ratkaisevan tärkeää.

Suurin ero: oikeudenmukaisuus

Kun vertaamme listan yrityksiä tyypillisiin eurooppalaisiin työpaikkoihin, korostuu kokemus oikeudenmukaisuudesta.

Listalla olevien yritysten työntekijöistä 78 % kokee, että ylennykset ovat reiluja, kun taas tyypillisissä työpaikoissa Euroopassa vain 37 % ja suomalaisissa työpaikoissa 41 % työntekijöistä ajattelee samoin.

Listan yrityksissä suuri enemmistä työntekijöistä myös koki saavansa reilun osan yrityksen voitoista (70 % verrattuna tyypillisiin työpaikkoihin 36 %). Työntekijät olivat myös sitä mieltä, että johtajat välttävät kenenkään suosimista (81 % verrattuna tyypillisiin työpaikkoihin 43 %).

Suomessa tyypillisten työpaikkojen työntekijöistä vain 31 % kokee saavansa reilun osan yrityksen voitoista, ja 52 % on samaa mieltä siitä, että johtajat välttävät kenenkään suosimista.

Kun työntekijät kokevat työpaikkansa oikeudenmukaiseksi, yritykset omaksuvat tekoälytyökalut nopeammin ja menestyvät paremmin AI:n aikakaudella. Tekoälyn vaikutukset työpaikkojen säilymiseen ja urakehitykseen herättävät monissa huolta, mutta yritykset, joiden ylennys- ja palkitsemiskäytännöt ovat todistetusti reiluja, saavat työntekijät helpommin hyväksymään tekoälyn käyttöönoton.

Myös tutkimus tukee tätä: 26 000 eurooppalaista työntekijää koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että kun työntekijät kokivat ylennykset reiluiksi, suhtautuivat he 29 % todennäköisemmin innoissaan tekoälytyökaluihin. Samoin koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia saaneet työntekijät suhtautuivat 30 % todennäköisemmin innokkaasti tekoälyn käyttöönottoon.

Näin Parhaat rakentavat luottamusta

Seuraavilla tavoilla listalla olevat yritykset rakentavat vahvaa yhteyttä työntekijöihinsä, mikä lisää organisaation ketteryyttä ja muutoskyvykkyyttä:

1. Kokonaispalkkioiden tarkastaminen

Onko saman peruspalkan saajilla yhtäläiset mahdollisuudet ansaita bonuksia ja etuuksia? Hyvät työpaikat varmistavat, että jokainen työntekijä voi hyötyä yrityksen menestyksestä. Kun työntekijät kokevat saavansa oikeudenmukaisen osuuden yrityksen voitoista, heidän sitoutumisensa paranee.

Cisco (listan sija 5.) tarkistaa säännöllisesti palkkausjärjestelmänsä ja korjaa nopeasti mahdolliset epäkohdat. Yrityksessä on käytössä palkkatasa-arvo-ohjelma, jonka avulla tunnistetaan mm. ylennyksiä, bonuksia ja osakepalkkioita ansaitsevat työntekijät.

Suomalainen autoliike SAKA Finland (listan sija 37.) lisäsi henkilöstölle tarjottavia etuja aiempien vuosien tutkimustuloksissa nousseiden kehityskohteiden perusteella. Erityisesti työsuhdepyörä on osoittautunut todella suosituksi henkilöstön keskuudessa.

Suomalainen sijoittuja Leijona Catering (listan sija 63.) kehittää jatkuvasti palkitsemisen kokonaisuutta, mikä osaltaan vahvistaa hyvää työntekijäkokemusta ja tavoitteellisen toiminnan kulttuuria. Organisaatio tuo johtamisen periaatteita tutuksi koko henkilöstölle aktiviteettien, kuten koulutusten ja Leijona-pelin, muodossa.

👉 Tutustu Fortune 100 Best Companies to Work For™ Europe -listalla sijoittuneiden suomalaisten yritysten Hiltin ja Specsaversin kulttuuriin Parempaa (työ)elämää -podcastissamme!

2. Panostaminen osaajien koulutukseen

Parhaat työpaikat tarjoavat jatkuvan koulutuksen ja kehityksen kulttuurin, joka varmistaa, että kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus oppia uusia tekoälytaitoja ja kehittyä täysin uusiin rooleihin tekoälyteknologiaa hyödyntäen.

Kun työntekijät voivat osallistua haastaviin projekteihin tai työskennellä erilaisissa tiimeissä, he saavat enemmän mahdollisuuksia uusien taitojen oppimiseen ja uralla etenemiseen. Nämä kokemukset voivat myös vaikuttaa ylennyksiin ja tasa-arvon lisääntymiseen organisaation sisällä.

Leijona Cateringissä on useita osaajaverkostoja, joihin osallistumalla työntekijä pääsee kehittämään ja jakamaan omaa osaamistaan. Yritys myös tekee oppilaitosyhteistyötä Ylä-Savon Ammattiopiston (YSAO) kanssa Trainee Leijona ohjelman osalta. Työntekijöillä on mahdollisuus suorittaa oppisopimuksella toisen asteen tutkintoja ja osatutkintoja työn ohella.

Myös SAKA Finlandin työntekijöillä on mahdollisuus suorittaa automyyjän ammattitutkinto työn ohessa. Tutkinto kustomoitiin yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopiston kanssa Sakan automyyjille sopivaksi.

DHL Expressillä (listan sija 1.) työntekijät voivat osallistua työpajoihin, joissa he pääsevät arvioimaan aiempia saavutuksiaan ja kehittämään urasuunnitelmaa. Lisäksi yrityksessä on käytössä palautetyökalu, joka kerää palautetta esihenkilöiltä, kollegoilta, alaisilta ja asiakkailta työntekijän kehittymisen tukemiseksi. Palaute välitetään koulutettujen valmentajien toimesta, jonka jälkeen työntekijät voivat yhdessä esihenkilönsä kanssa laatia kehityssuunnitelman ja asettaa tavoitteita.

Yritysten on tärkeää huomioida, että kaikilla on yhtäläiset etenemismahdollisuudet organisaatiossa. Cadencella (sija 20.) keskitytään erityisesti naisten kehitysohjelmiin, joissa valmennus ja mentorointi auttavat avaamaan uramahdollisuuksia.

3. Avoin keskustelu työntekijöiden kanssa tekoälyn tulevaisuudesta

Työntekijät haluavat tietää, miten tekoälyn yleistyminen vaikuttaa heihin. Parhaat työpaikat varmistavat, että työntekijät saavat koulutusta ja tuntevat olonsa mukavaksi keskustellessaan tekoälyn käytöstä osana työtään.

Esimerkiksi Salesforce (sija 11.) koulutti kaikki työntekijänsä sertifiointiohjelman avulla puhumaan tekoälystä ja innovaatioista yrityksessä.

Hyvät yritykset tarjoavat työntekijöilleen myös erilaisia tapoja palautteen antamiseen, jotta tekoälykeskustelu on molemminpuolista.

Salesforcen työntekijät vastaavat kahdesti vuodessa 15 minuutin kyselyyn, jossa arvioidaan heidän kokemuksiaan työpaikasta. Yhtiö myös jakaa kyselyn tulokset avoimesti kaikille työntekijöille, mikä mahdollistaa syvällisemmät keskustelut työntekijöiden ja johdon välillä työntekijäkokemuksen vahvuuksista ja kehityskohteista.

Tutustu alta suomalaisiin yrityksiin, jotka sijoittuivat Fortune 100 Best Companies to Work For™ Europe -listalle! 👇

Liity sisäpiiriläiseksi ja vastaanota uusinta tutkimustietoa ja uutisia yrityskulttuurista

"*" näyttää pakolliset kentät