Suomen parhaat työpaikat huomioivat työntekijäkokemuksen strategiassaan

Vuoden 2024 Suomen Parhaat Työpaikat -lista todentaa, että hyvä työpaikka on mahdollista rakentaa toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta.

Suomen Parhaat Työpaikat -lista julkaistiin jo 22. kerran. Lista perustuu lähes 20 000 työntekijän kokemuksiin noin 150 eri kokoisesta organisaatiosta. Työpaikat tutkittiin helmi-joulukuun 2023 aikana suurten, keskisuurten, pienten ja minikokoisten organisaatioiden sarjoissa.

Vuoden 2024 Suomen Parhaat Työpaikat -listalla on 50 parasta työnantajaa. Suurten organisaatioiden listan ykkönen on optikkoketju Specsavers, keskisuurten sarjan voittaja on siivousalan yritys MTB-Siivouspalvelu. Pienten sarjan paras on konsultointiyhtiö Notkia IT ja minien sarjan voitti siivous- ja kotiapua tarjoava Arjen Avuxi.

Suomen Parhaat Työpaikat -listalla on mukana kattavasti eri toimialojen yrityksiä. Lista osoittaa, että työntekijäkokemuksen merkitys on tunnistettu keskeiseksi tekijäksi yrityksen menestyksessä. Työntekijä voi kokea olevansa hyvässä työpaikassa toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta.

– Tuloksissa korostuu, miten tärkeää on, että yritykset keskittyvät aktiivisesti työntekijäkokemuksen kehittämiseen ja sen sisällyttämiseen osaksi yrityksen strategiaa. Parhaat työpaikat eivät ainoastaan tunnista nykyhetken suorituskykyä, vaan myös ennakoivat ja valmistautuvat tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin, Great Place To Work® Suomen toimitusjohtaja Kirsi Ilmasti sanoo.

Tutkimus nostaa esiin kolme keskeistä työntekijäkokemuksen mittaria – johtajuuden, innovoinnin ja sitoutumisen. Ne kaikki ovat suorassa yhteydessä liiketoiminnan menestykseen.

– Positiiviset kokemukset ja luottamus johtoon, työntekijöiden sitoutuminen yrityksen tavoitteisiin ja innovointiin sekä kannustava ilmapiiri ovat tekijöitä, jotka yhdessä rakentavat kestävää menestystä, Ilmasti summaa.

Tämä on huomattu myös suurten yritysten sarjassa 1. sijalle yltäneellä Specsaversillä.

– Me ajattelemme, että ihmiset ovat kaiken lähtökohta ja jokaista henkilöä on ymmärrettävä sekä yksilönä että osana tiimiä. Haluamme myös että jokaisella on kokemus välittämisestä ja arvostamisesta. Välittäminen tärkeimpänä arvonamme näkyy ja tuntuu myymälöissämme Espoosta Rovaniemelle ja Vaasasta Joensuuhun. Saamme tehdä merkityksellistä työtä, sillä muutamme suomalaisten elämää paremman näkemisen kautta, kertoo maajohtaja Lotta Holmaheikki.

Specsavers on parantanut sijoitustaan Suomen Parhaat Työpaikat -listalla vuosi vuodelta. Vuonna 2022 sijoitus oli seitsemäs, vuonna 2023 viides ja nyt yhtiö palkittiin Suomen parhaana sarjassaan.

Specsavers on vuoden 2024 Suomen paras työpaikka suurten yritysten sarjassa

Yrityskulttuuriin kannattaa panostaa

Kirsi Ilmasti muistuttaa yrityskulttuurin merkityksestä ja sen hallitusta rakentamisesta, joka on avainasemassa menestyksen kannalta.

– Kulttuuri muodostuu muun muassa tavasta kohdata, tehdä yhteistyötä, innovoida, olla ketterä, huolehtia hyvinvoinnista sekä hyödyntää monimuotoisuutta. Jos yritys ei tietoisesti rakenna kulttuuriaan, se rakentuu hallitsemattomasti, Ilmasti toteaa.

Yrityskulttuurilla varmistetaan osaltaan menestyvä liiketoiminta. Yrityskulttuurilla on selvä vaikutus kannattavuuteen, tuottavuuteen, tehokkuuteen, asiakastyytyväisyyteen, yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen, resilienssiin, osaajien houkutteluun ja pitovoimaan. Se kaikki kietoutuu myös siihen, mitä tutkimustulokset osoittavat perusteiksi työntekijöiden kokemukselle hyvästä työpaikasta.

– Hyvä työpaikka on sellainen, jossa työntekijät luottavat organisaationsa johtoon, ovat ylpeitä siitä, mitä tekevät ja nauttivat työkavereidensa kanssa työskentelystä, Ilmasti summaa.

Parhaat työpaikat rakentuvat siten vahvalle luottamuksen, arvopohjan ja hyvän johtajuuden perustalle. Yhdessä tekeminen ja avoin dialogi ovat tärkeitä. Tutkimus tunnistaa myös kehitysalueita, kuten yksilöllinen johtaminen, suunnan näyttäminen, vaikutusmahdollisuudet, osallistaminen ja työn merkityksellisyys.

Keskisuurten yritysten sarjan voittajan MTB-Siivouspalveluiden toimitusjohtaja Mia Backström tiedostaa samat tekijät ja dialogin merkityksen.

– Vuonna 1987 perustettuna perheyrityksenä tapamme toimia on aina ollut hyvin ihmisiä huomioiva. Yrityksen kasvusta huolimatta olemme pystyneet johtamaan päivittäin kohtaamalla ja kaikesta keskustelemalla. Ihmisten viihtyminen ja hyvä olo eivät tule siitä, onko pullaa ja ergonomisia tuoleja. Etenkin esihenkilöiden kanssa jatkuva keskustelu on tärkeää. Silloin puhutaan siitä, miten työssä on hyvä ja kiva olla ja voiko henkilö meillä hyvin, kuvailee Backström.

Suomen Parhaat Työpaikat™ 2024 

Suuret top 3

1.           Specsavers

2.           Svea Bank

3.           DHL Express

Keskikokoiset top 3

1.           MTB-Siivouspalvelu Oy

2.           Small Giant Games Oy

3.           Tiketti Oy

Pienet top 3

1.           Notkia IT Oy

2.           Talgraf Oy

3.           Fiksu Ruoka Oy

Minit top 3

1.           Arjen Avuxi Oy

2.           Topfoods Finland Oy

3.           Suomen Vuokranantajat ry

Katso koko Suomen Parhaat Työpaikat 2024 -lista täältä. >>>

Tutustu myös Suomen Parhaat Työpaikat™ 2024 -raporttiimme, jossa jaamme havaintomme siitä, millainen on työntekijäkokemus ja johtajuus tällä hetkellä parhaissa työpaikoissa, ja mihin suuntaan niiden pitäisi kehittyä, jotta organisaatiot menestyvät tulevaisuudessakin.

Lisätietoja

Kirsi Ilmasti, toimitusjohtaja
Great Place To Work Suomi
040 090 1028
kirsi.ilmasti@greatplacetowork.com

Liity sisäpiiriläiseksi ja vastaanota uusinta tutkimustietoa ja uutisia yrityskulttuurista

"*" näyttää pakolliset kentät