Työelämä paranee edelleen

Työelämä paranee edelleen – tässä ovat Suomen parhaat työpaikat 2019. Etenkin suurissa organisaatioissa Trust Index tulos on noussut edellisistä vuosista!

Tutkimus: Työelämä paranee edelleen – tässä ovat Suomen parhaat työpaikat 2019

Great Place to Work®:n tuore tutkimus osoittaa, että työntekijäkokemus on parantunut etenkin suurissa organisaatioissa. Työntekijäkokemusta ja luottamusta mittaava Trust Index © on noussut Suomen parhailla suurilla työpaikoilla vuosikymmenessä 74 prosentista 79 prosenttiin. Tulokset, joilla muutamia vuosia sitten oltaisiin vielä saavutettu kärkijoukko, saattavat tänä päivänä jättää jopa parhaiden suurien työpaikkojen listan ulkopuolelle. Tänä vuonna suurten organisaatioiden sarjaa kasvatettiin viidestä yrityksestä seitsemään säilyttäen samalla sarjan korkea taso. Tutkimustuloksista ilmenee myös, että parhaiden työpaikkojen lista muodostuu hyvin eri toimialojen organisaatioista. Keskisuurten organisaatioiden voiton vei digitaalinen insinööritoimisto ja pienten organisaatioiden sarjaa johtaa siivousalan toimija.

Great Place to Work® Suomen toimitusjohtaja Katriina Grönqvist onkin huomannut selvää muutosta suomalaisten johtoryhmien asennoitumisessa yrityskulttuuriin. ”Hyvä työpaikka on tänä päivänä johdon tärkeimpiä strategisia kilpailukeinoja. Yrityskulttuuri muuttuu, kun johto ottaa siitä vastuun ja yleensä tämä tapahtuu, kun on oivallettu, että työntekijästä huolehtiminen on liiketoiminnasta huolehtimista”, Grönqvist kertoo.

Kokonaisuudessaan Suomen parhaissa työpaikoissa työntekijöiden luottamusta mittaava Trust Index © on jälleen tänäkin vuonna eriomaisella tasolla keskiarvon ollessa 86 %. Näiden yritysten toiminta poikkeaa selvästi keskimääräisestä työpaikasta, sillä maailmanlaajuisesta Gallupin tutkimuksesta ilmenee, että vain 13 % työntekijöistä on sitoutuneita työpaikkaansa. * Vahvan luottamuksen kulttuuri on Great Place to Work®:n tutkimuksen perusteella mahdollinen toimialasta riippumatta, sillä listalla on organisaatioita siivousalan yrityksestä huvipuistoon. Kokonaisuudessaan suomalainen työelämä saa Trust Index © -arvokseen 57 %. **

Listaykköset uusiksi kahdessa sarjassa

Tietoliikennekonserni DNA nousi suurten yritysten sarjassa Suomen parhaaksi työpaikaksi ensimmäistä kertaa. Viime vuonna 1600 työntekijän DNA sijoittui listalla toiseksi. Halu olla erinomainen työpaikka on yksi DNA:n neljästä strategisesta kulmakivestä, ja suurten sarjan voitto viestii vahvasta työstä tämän tavoitteen toteutumiseen eteen.

”Yhtenäisen yrityskulttuurin rakentaminen toimipaikoista ja toimintorajoista riippumatta on vienyt pitkän ajan, varsinkin kun samaan aikaan olemme laajentuneet myös yritysostoin. Onnistuminen alkoi, kun ymmärrettiin, että yksi keskeisistä onnistumisen elementeistä on ihmisten kuunteleminen ja vaikutusmahdollisuuksien luominen”, kertoo DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.

Kuva: Mika Levälampi

Myös pienten sarjassa saatiin uusi voittaja, kun sarjan parhaaksi työpaikaksi kipusi tamperelaislähtöinen kotisiivousyritys Koti Puhtaaksi Oy. Yritys panostaa erityisesti henkilöstön mahdollisuuksiin osallistua ja tehdä päätöksiä oman työpaikkansa asioista. Suuressa kuvassa Koti Puhtaaksi Oy:n missiona on saada siivousala positiiviseen nosteeseen.

”Hyvä työpaikka on pitkälti vain yhdessä tekemistä ja kaikkien mielipiteen huomioonottamista aidosti. Sekä seuraavan kaavan jatkuvaa toistamista: 1. mittaa, 2. kehitä, 3. toteuta, 4. palaa kohtaan yksi”, Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni avaa menestyksen taustoja.

Kuva: Mika Levälampi

Keskisuurten yritysten sarjassa voittoon nousi Euroopan parhaiden työpaikkojen listallakin menestystä niittänyt yli 170 ammattilaisen digitaalinen insinööritoimisto Nitor, jo toista kertaa peräkkäin.

”Hyvä työpaikka ei käytännössä ole koskaan valmis, vaan kehittämiseen tulee suhtautua jatkuvan parantamisen prosessina. Yritys ja sen liiketoiminta kasvavat ja myös maailma muuttuu koko ajan rinnalla – pitää myös itse osata muuttua,” kertoo Nitorin toimitusjohtaja Matti Vilmi.

Kuva: Mika Levälampi

Suomen parhaat työpaikat lukuina

  • Great Place to Work® on listannut Suomen parhaat työpaikat jo 17. kerran.
  • 150 yritystä tutkittiin. Nämä työllistävät yhteensä noin 45 000 työntekijää.
  • Tutkimukseen osallistuneet yritykset jaettiin kolmeen kokoluokkaan yrityksen henkilöstömäärän mukaan.
  • Suomen parhaat työpaikat kasvattivat liikevaihtoaan sen muutoksella mitattuna keskimäärin 28 % edelliseen vuoteen verrattuna.
  • Tutkimus tehdään lähes 60 maassa. Tutkittavissa yrityksissä yli 10 miljoonaa työntekijää. Parhaat työpaikat -tutkimus on maailman laajin vuosittainen johtamistutkimus.
  • 2/3 pisteistä tulee suoraan työntekijöiden kokemuksesta (Trust Index ©), 1/3 pisteistä muodostuu yrityksen johtamiskäytännöistä tehtävästä asiantuntija-arvioinnista (Culture Audit ©).

Suomen parhaat työpaikat 2019

Pienet organisaatiot (20-49 työntekijää)

1. Koti Puhtaaksi Oy
2. Alfame
3. Anders
4. Fraktio
5. Cubiq
6. Zure
7. Geniem
8. Duunitori
9. EMU Growth Partners
10. ONE Mars Finland
11. Visual Components Oy
12. HUONE
13. FixTeam Oy

Keskisuuret organisaatiot (50-499 työntekijää)

1. Nitor
2. Heltti
3. Nordea Henkivakuutus
4. Newsec
5. Paytrail
6. Smartly.io
7. AbbVie
8. Mandatum Life
9. Tuxera
10. Lejos
11. Greenled
12. RD Velho
13. Etelä-Savon Työterveys Oy
14. Wunder
15. Exove
16. MagiCAD Group
17. Suomen Tilaajavastuu Oy
18. Svea Ekonomi
19. Yleinen työttömyyskassa YTK
20. Hilti (Suomi) Oy
21. Suomen Punainen Risti, Veripalvelu
22. Framery
23. Resurs Bank Finland
24. Talent Vectia
25. NHK Group
26. Softability
27. Attido
28. Pohjolan Voima
29. Efecte
30. Insaco Oy

Suuret organisaatiot (500+ työntekijää)

1. DNA
2. Elisa Oyj
3. Visma
4. Musti ja Mirri
5. PwC
6. Linnanmäen Huvipuisto
7. Talenom Oyj

Lue lisää Linnanmäestä työpaikkana

Liity sisäpiiriläiseksi ja vastaanota uusinta tutkimustietoa ja uutisia yrityskulttuurista

"*" näyttää pakolliset kentät