Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024: suomalaisia pk-yrityksiä sijoittui korkein pistein

Toimitusjohtajan tervehdys:

”Isot onnittelut MTB-Siivouspalvelu Oy, Small Giant Games Oy, Tiketti Oy ja Nooga Oy Ab koko Great Place To Workin® tiimiltä Euroopan Parhaat Työpaikat -listalle sijoittumisesta. On upeaa, miten sijoittuneet suomalaisyritykset edustavat niin moninaisesti erilaisia toimialoja. Nämä työpaikat ovat hienoja esimerkkejä menestyvästä yrityskulttuurista sekä todennetusta onnistumisesta muuttuvan työelämän keskellä.” – Kirsi Ilmasti, CEO

Euroopan Parhaat Työpaikat -lista tarjoaa syvällisen katsauksen eurooppalaisten organisaatioiden työntekijöiden kokemuksiin.

Lista on muodostettu analysoimalla yli 1,3 miljoonaa luottamuksellista kyselyvastausta, jotka edustavat yli 2 miljoonan työntekijän kokemuksia ympäri Eurooppaa. Mukana on yhteensä 100 tutkimuksessa parhaiten suoriutunutta pk-yritystä, joista neljä edustaa Suomen Parhaita Työpaikkoja.

Tutustu tässä artikkelissa vuoden 2024 Euroopan parhaimpiin pieniin ja keskisuuriin työpaikkoihin sekä suomalaisten menestyjien käytänteisiin!

Europan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024 TOP 10

1. Talos360

2. ECOMMBX

3. CPC Unternehmensmanagement AG

4. Mobilee

5. Synergies

6. EBS Group

7. Dedicare

8. Tradedoubler Sp. z o.o.

9. MTB-Siivouspalvelu Oy

10. Hack The Box

TOP 100 -listalla sijoittuneet suomalaiset työpaikat ovat:

🎉MTB-Siivouspalvelu Oy, sija 9.

🎉Small Giant Games Oy, sija 41.

🎉Tiketti Oy, sija 70.

🎉Nooga Oy Ab, sija 100.

Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024 -lista julkaistiin 27.9.2024. Voit katsoa koko listan täältä.

Tulokset osoittavat: menestyminen vaikeina aikoina on mahdollista

Viime vuosina työpaikat ovat kohdanneet lukuisia muutospaineita. Aikaa leimaavat muun muassa etätyön ja tekoälyn tuomat murrokset, jotka haastavat johtamista ja peräänkuuluttavat yhä vahvempaa ihmislähtöisyyttä.

Samalla vaikea markkinatilanne ja poliittiset jännitteet koettelevat niin työpaikkoja kuin luovat epävarmuutta työntekijöiden keskuudessa. Johtaminen kohtaa todella suurta muutospainetta ja yhtäaikaisia vaatimuksia useasta eri suunnasta.

Kaikesta huolimatta Euroopan Parhaat Pienet ja Keskisuuret Työpaikat 2024 -listalle sijoittuneet yritykset ovat osoittaneet, että ne ovat löytäneet toimivia keinoja työntekijöiden tukemiseen ja luottamuksen rakentamiseen vaikeinakin aikoina. Se luo erinomaisen kilpailuedun työpaikan menestymisen kannalta nyt ja tulevaisuudessa.

Lukuvinkit:

💡Tekoäly työelämässä: miten tukea työntekijöitä AI:n murroksessa?

💡Hyvä paha etätyö: kannattaako työntekijöitä pakottaa toimistolle?

Näillä osa-alueilla Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024 -listan suomalaisyritykset erottuvat

Euroopan Parhaiden Työpaikkojen joukkoon sijoittuneet suomalaiset pk-yritykset edustavat hyvin erilaisia toimialoja siivouspalveluista mobiilipeleihin. Yhteistä näillä työpaikoilla on ihmislähtöinen ote työpaikan kehittämiseen, minkä vaikutukset näkyvät korkeina Trust Index™ -tuloksina Great Place To Work® -henkilöstötutkimuksessa. Kyseinen tutkimus on ensimmäinen askel ja edellytys, mikäli työpaikan tavoitteena on päästä mukaan listavertailuun. Lue lisää täältä.

Kaikki neljä suomalaista listasijoittujaa saivat tutkimuksessa huomattavan vahvoja tuloksia työpaikkakokemusta mittaavilla eri osa-alueilla. Esimerkiksi ylpeys omasta työstä ja työpaikasta, johdon uskottavuus sekä kunnioituksen ja yhteishengen kokemukset olivat osalla selkeästi tutkimuksen eurooppalaista keskiarvoa korkeammat. Myös oikeudenmukaisuuden kokemus oli jokaisen seuraavaksi esitellyn työpaikan kohdalla vahvaa.

Ylpeys: MTB-Siivouspalvelu Oy

100 % ”Olen ylpeä kertoessani muille työskenteleväni täällä.”

– 95 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024

98 % ”Haluan työskennellä täällä vielä pitkään.”

– 91 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024

98 % Työlläni on erityinen merkitys: se ei ole ”pelkkä työ”.

– 86 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024

🤝MTB-Siivouspalvelun arjen käytänteitä:

Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024 -listalla parhaiten sijoittuneen (sija 9.) suomalaisen MTB-Siivouspalvelu Oy:n taustalla on vahva osallistamisen kulttuuri. Työpaikan vetovoimaa, pitovoimaa sekä työn merkityksellisyyttä kuvaavat osa-alueet saivat tutkimuksessa korkeita tuloksia.

Arjessa työntekijöille annetaan paljon vastuuta ja he pääsevät vaikuttamaan työjärjestelyihin, kuten työvuorosuunnitteluun. Tiimihenkeä ja onnistumisia ruokitaan vapaamuotoisissa hetkissä, kuten koriskilpailun, kesäjuhlien tai ihan vain yhteisen kahvitauon merkeissä keskellä arkea. Jokainen on osa tiimiä ja kaikesta voi puhua, mikä tukee osallisuuden kokemusta.

– Meillä voi aina kertoa, jos jokin asia mietityttää. Oli se sitten henkilökohtainen tai työelämään liittyvä asia, puhumme avoimesti ja yritämme löytää ratkaisun. Se on arjen auttamista ja välittämistä, palvelupäällikkö Liis Kiudorf, kertoo.

Yritys on julkaissut ensimmäisenä alansa toimijana työntekijöiden palkkiorahaston, jonka avulla yhteisiin ponnisteluihin kannustetaan ja niistä palkitaan. Työpaikan voitosta jaetaan vuosittain tasavertainen osuus koko henkilöstölle.

98 % MTB-Siivouspalvelu Oy:n työntekijöistä kokee, että töihin on mieluisaa tulla.

🎧 Kuuntele lisää MTB-Siivouspalvelun käytänteistä ja kasvumatkasta Parempaa (työ)elämää podcastista! Siirry jaksoon tästä.

MTB-Siivouspalvelu lanseerasi palkkiorahaston ensimmäisenä siivousalan yrityksenä vuonna 2023. Palkkiorahasto kannustaa yhteiseen ponnisteluun, koska yrityksen voitosta jaetaan vuosittain tasavertainen osuus koko henkilöstölle.

Uskottavuus: Small Giant Games Oy

98 % ”Voin kysyä johdolta kysymyksiä ja saan niihin selkeän vastauksen.”

– 92 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024

98 % ”Johto on pätevä johtamaan organisaation (liike)toimintaa.”

– 95 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024

99 % ”Johto luottaa, että ihmiset tekevät työnsä hyvin ilman jatkuvaa tarkkailua.”

– 96 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024

🤝Small Giant Gamesin arjen käytänteitä:

Mobiilipeliyrityksen tavoitteena on, että kukaan työpaikan työntekijöistä ei irtisanoudu. Työpaikkakokemuksen tavoitteena on vahva sitoutuminen, mitä rakennetaan muun muassa arvopohjaisella johtamisella ja jatkuvalla vuorovaikutuksella.

Hierarkia johdon ja työntekijöiden välillä on matala. Kokemus johdon uskottavuudesta ja helposta lähestyttävyydestä näkyy tuloksissa.

Hyvinvoinnin tukemiseksi ylitöitä ei tehdä, vaan kohtuullisena pysyvää työmäärää tuetaan tietoisesti ”riittävän hyvän työn” -periaatteella. Tämän periaatteen avulla yrityksessä saavutetaan erinomaisia tuloksia ilman, että ylikuormitetaan työntekijöitä. 11 vuoden aikana Small Giant Gamesilta on lähtenyt vain kolme työntekijää.

– Hyvin levännyt työntekijä tekee parhaimman mahdollisen työnsä seitsemän ja puolen tunnin työpäivän aikana. Jos joku on meillä vielä seitsemältä illalla näyttönsä edessä, niin kyllä olen potkinut nätisti kotia kohtia, yrityksen toimitusjohtaja Jose Saarniniemi kertoo.

Avoimuus ilmenee viestinnän läpinäkyvyytenä: kaikki keskustelut käydään julkisissa kanavissa. Työtekijät pidetään koko ajan tietoisina esimerkiksi strategian muutoksista.

99 % Small Giant Gamesin työntekijöistä sanoo yrityksen olevan kokonaisuudessaan todella hyvä työpaikka.

🎧Kuuntele lisää Small Giant Gamesin käytänteistä ja kasvumatkasta Parempaa (työ)elämää podcastista! Siirry jaksoon tästä.

Small Giant Gamesin yksi kulttuurin kulmakivistä on ”riittävän hyvä” -periaate. Tämän periaatteen avulla yrityksessä saavutetaan erinomaisia tuloksia ilman, että ylikuormitetaan työntekijöitä.

Yhteishenki: Tiketti Oy

98 % ”Täällä voin olla oma itseni.”

– 95 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat

98 % ”Täällä on hauska työskennellä.”

– 95 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat

100 % ”Organisaatioon tullessaan uudet työntekijät tuntevat itsensä tervetulleeksi.”

– 98 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat

🤝Tiketin arjen käytänteitä:

Tiketillä missio elämysten tarjoamisesta ei näy vain ulospäin, vaan se vaikuttaa myös työpaikan sisällä työntekijöille. Psykologisen turvallisuuden kokemus on vahva ja uudetkin työntekijät kokevat olonsa tervetulleeksi. Töissä on hauskaa ja työyhteisö muodostaa jopa erityisen työidentiteetin: ”kerran tikettiläinen, aina tikettiläinen”. 

Arjen hyvinvointiin panostetaan tarjoamalla viikoittain työtunti liikuntaan. Lisäksi toimistolla käy joka viikko hieroja, ja työntekijöiden käytössä on sekä liikunta- että kulttuurietu. Kaikkien syntymäpäiviä juhlitaan ja perjantaisin kokoonnutaan yhteen rennon yhdessäolon merkeissä. Vahva me-henki, rentous ja hauskuus näkyvät jokapäiväisessä arjessa.

– Kun ihmisen elämästä iso osa menee työpaikalla, niin kyllä sen työn tekemisen pitää olla kivaa ja siihen pitää olla motivaatiota, yrityksen toimitusjohtaja Mirva Merimaa kertoo.

Tiketillä arvopohjainen työ ja vaikuttamistavat näkyvät myös oman Green Office -työryhmän sekä yhdenvertaisuustyöryhmän toiminnan kautta. Lisäksi yritys tekee yhteistyötä muun muassa Luonnonperintösäätiön ja John Nurmisen säätiön kanssa.

98 % työntekijöistä sanoo, että Tiketti on kokonaisuudessaan todella hyvä työpaikka.

🎧Kuuntele lisää Tiketin käytänteistä ja kasvumatkasta Parempaa (työ)elämää podcastista! Siirry jaksoon tästä.

Tiketillä uudetkin työntekijät kokevat olonsa tervetulleeksi. Töissä on hauskaa ja työyhteisö muodostaa jopa erityisen työidentiteetin: ”kerran tikettiläinen, aina tikettiläinen”. 

Kunnioitus: Nooga Oy Ab

94 % ”Minulle tarjotaan koulutusta tai muita mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen.”

– 90 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat

91 % ”Johto ottaa työntekijät mukaan heidän työtään ja työympäristöään koskevaan päätöksentekoon.”

– 88 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat

98 % ”Ihmisiä rohkaistaan tasapainottamaan työ ja muut elämänalueensa.”

– 91 % keskiarvo Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat

🤝Noogan arjen käytänteitä:

Moderni ja valtakunnallisesti toimiva tilitoimisto koostuu yli 50 osaajasta, joiden hyvinvointi ja viihtyvyys ovat työpaikalle sydämen asia. Hyvästä yhteishengestä on pidetty tietoisesti kiinni, vaikka yritys on kasvanut. Välittämisen ja arvostamisen vaikutukset näkyvät tutkimustuloksissa.

Noogalla järjestetään säännöllisesti yhteisiä tilaisuuksia Nooga Together -tiimin toimesta, jonka jäsenet valitaan joka vuosi niin, että mukana on ihmisiä eri toimistoilta. Tiimi työskentelee määrätietoisesti työntekijöiden hyvinvoinnin eteen, tehden arjestakin juhlaa. Piristyskeinoja ovat muun muassa kanelipullapäivät, aamupalat, ulkoiluaktiviteetit sekä vuosittaiset TYKY-päivät ja toimistokohtaiset joulujuhlat.

Oikeudenmukaisuuden kokemus on Noogalla todella vahvaa: jopa 100 % työntekijöistä sanoo, että ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti riippumatta iästä tai seksuaalisesta sukupuolesta. 

100 % Noogan työntekijöistä kokee saavansa riittävät resurssit ja välineet oman työnsä tekemiseen.

🫶Tutustu Noogan tuloksiin lisää täältä.

Nooga Together -tiimi työskentelee määrätietoisesti työntekijöiden hyvinvoinnin eteen, tehden arjestakin juhlaa. Piristyskeinoja ovat muun muassa kanelipullapäivät, aamupalat, ulkoiluaktiviteetit sekä vuosittaiset TYKY-päivät ja toimistokohtaiset joulujuhlat.

Tietoa tutkimuksesta ja listauksesta

Great Place To Work®:lla tutkimme vuosittain tuhansia työpaikkoja ympäri maailmaa. Työntekijöiden nimettömään palautteeseen perustuva henkilöstötutkimuksemme analysoi yritysten työkulttuuria sekä mittaa työntekijöiden kokemuksia omasta työpaikastaan useilla eri osa-alueilla.   

Kaikki henkilöstötutkimuksen toteuttaneet yritykset huomioidaan, kun listaamme henkilöstötutkimuksessa kaikkein korkeimmat pisteet saaneet työpaikat. Listasijoitukset julkaistaan niin kansallisella tasolla (Suomen Parhaat Työpaikat) kuin kansainvälisissä vertailuissa (Euroopan Parhaat Työpaikat sekä Maailman Parhaat Työpaikat). Kaikki listaukset sisältävät omat sarjansa yritysten henkilöstömäärän mukaan.

👉Tutustu henkilöstötutkimukseen.

👉Lue For All -metodologiasta.

Uudistunut listajulkaisu 2024

Vuonna 2024 Euroopan Parhaat Työpaikat listajulkaisu koki uudistuksen, kun alueen parhaat työpaikat julkistetaan kahdessa osassa:

27.9.2024 Euroopan Parhaat Pienet & Keskisuuret Työpaikat 2024 -listajulkistus. Mukana ovat työpaikat, joiden henkilöstömäärä on tutkimushetkellä 50–499 työntekijää. Katso koko 100 työpaikan lista tästä.

10.10.2024 Fortune 100 Euroopan Parasta Työpaikkaa® -listajulkistus (suuret & monikansalliset organisaatiot). Lista sisältää ne työpaikat, joiden henkilöstömäärä on tutkimushetkellä 500 tai enemmän.

Lisätiedot:

Kirsi Ilmasti

CEO

040 090 1028

kirsi.ilmasti@greatplacetowork.com

Ota yhteyttä

Liity sisäpiiriläiseksi ja vastaanota uusinta tutkimustietoa ja uutisia yrityskulttuurista

"*" näyttää pakolliset kentät